Vorige maand Augustus 2014 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 31 1 2
week 36 31

dinsdag 26 augustus 2014 om 19:00 uur.
Censura Morum

woensdag 27 augustus 2014 om 20:00 uur.
Kerkenraadsvergadering

Fotoboek kerkgebouw

Hervormde kerk (originele naam kerk; Maria en Sint Antonius kerk)

Hervormde Kerk Aalst (Maria en Sint Antoniuskerk)
Eenvoudige, eenbeukige en gepleisterde dorpskerk, waarvan de toren en de noordzijde van het schip waarschijnlijk nog uit de 12e eeuw dagtekenen. Het driezijdig gesloten koor dagtekent vermoedelijk uit de 15de eeuw en de zuidzijde van het schip werd in later tijd verbouwd. De kerk bezit ondermeer: een gotische, hardstenen voet onder de preekstoel, mogelijk afkomstig van een doopvont; een kastje waarin een borstbeeld uit 1722, blijkens een cartouche met Lodewijk XIV-lofwerk daaronder, voorstellend burgemeester Echbert Klop Hooghryk en een zerk uit 1544.

Toren. Sober, gepleisterd bouwwerk, in oorsprong wellicht romaans. Mechanisch torenuurwerk.

Tot in het begin van de twaalfde eeuw gingen de bewoners van Aalst in Wijk, aan de andere kant van de Maas, over de riet­stoppels naar de kerk. Aalst behoorde onder de parochiekerk aldaar. Bisschop Andreas van Utrecht besloot in 1133 dat de inwoners van Aalst een eigen kapel mochten stichten.

De kerk bestaat uit een eenbeukig schip en een driezijdig gesloten koor. Het was oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouw en de heilige Antonius. Onder de pleisterlaag van de noordmuur bevinden zich sporen van kleine hooggeplaatste rondboogvensters terwijl in het onderste gedeelte van de toren zich nog resten van een tufstenen muur bevinden. Waarschijnlijk zijn in de veertiende of vijftiende eeuw het schip en de toren met bakstenen verhoogd terwijl het koor van de toen de driezijdige sluiting kreeg. Aan de oostzijde was vroeger tussen de steunberen een kleine consistoriekamer. Later is aan de zuidzijde de huidige gebouwd. In 1922 is de zuidmuur vernieuwd, terwijl in 1969 in de kerk de nodige aanpassingen zijn verricht.

Het meubilair is vernieuwd en de zandloophouder die tot dan toe als doopvont houder werd gebruikt is in ere hersteld en, voorzien van nieuw glas, aan de muur bij de preekstoel opgehangen. Voor het doopvont werd een smeedijzeren driepoot aan de kerk geschonken en er werd een nieuw orgel gebouwd.

Aan de wand, in een gesloten kastje bevindt zich het borstbeeld van burgemeester Egbert Klop, Hoogdijck Heemraet, Borge­meester en President Scheepen der Heerleyckheyt Aalst 1722. Door zijn zitting in de dijkstoel was hij belast met de con­trole van het onderhoud van de dijk, de schepenbank functio­neerde als een plaatselijke rechtbank waardoor een persoon als Echbert Klop vrij veel macht had in het dorp. Aan de muur hangen ook twee borden met daarop de namen van de predikanten die in Aalst gestaan hebben.

Onder de kansel bevindt zich een gebeeldhouwde grafzerk waarop in laag reliëf gehouwen de figuren van een knielende man in harnas en van een knielende vrouw. De zerk vermeldt de familienamen Van Tuil en Van Aalst. De kerk is eigendom van de kerkelijke gemeente, de toren van de burgerlijke gemeente. Het gebeurt nogal eens dat door vrijwilligers van de kerkelijke gemeente de kerk netjes gewit wordt, terwijl de klus aan de toren nog even op zich laat wachten. het kleurverschil is dan duidelijk te zien.

Aanstaande diensten

Op zondag 24 augustus 2014 start de dienst om 09:30. Uw voorganger is
Ds. K.M. Teeuw

Afsluiting Vakantie Bijbel Week

Op zondag 24 augustus 2014 start de dienst om 18:30. Uw voorganger is
Ds. K.M. Teeuw

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Kerkdienst Live

Luister rechtstreeks mee met de uitzendingen tijdens de dienst. Werkt de onderstaande mediaplayer niet?
Klik dan Hier